Dermatita Atopica: Cauze, Simptome și Tratament.

Cuprins

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica, cunoscută și sub numele de eczemă atopica, este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin inflamație și iritație. Ea afectează aproximativ 10% din populația generală, fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice.

Definiție și caracteristici: Dermatita atopica este o boală cronică care se caracterizează prin inflamație și iritație a pielii, cauzată de o reacție anormală a sistemului imunitar. Ea poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la copii și adolescenți.

Cauze și factori de risc

Cauzele exacte ale dermatitei atopice sunt încă necunoscute, dar există mai mulți factori de risc care pot contribui la apariția ei. Printre aceștia se numără:

  • Genetica și predispoziție: Persoanele cu istoric de alergii sau afecțiuni autoimune în familie sunt mai predispuse să dezvolte dermatita atopica.
  • Factori de mediu și alergeni: Expunerea la alergeni, cum ar fi praful, mucegaiul și polenul, poate declanșa reacții alergice și inflamație.
  • Sistemul imunitar și inflamație: Sistemul imunitar poate reacționa exagerat la stimuli normali, cauzând inflamație și iritație a pielii.

Simptome și semne

Simptomele dermatitei atopice pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente sunt:

  • Mâncărime și iritație: Pielea poate fi foarte iritată și mâncărime, în special noaptea.
  • Rozee și erupții cutanate: Pielea poate prezenta rozee și erupții cutanate, în special pe brațe, picioare și față.
  • Crăpături și uscăciune: Pielea poate fi uscată și crăpată, în special în zonele afectate.

„Dermatita atopica este o afecțiune complexă care necesită o abordare holistică, luând în considerare factorii de mediu, genetica și stilul de viață.”

1 thought on “Dermatita Atopica: Cauze, Simptome și Tratament.

Comments are closed.