Pielea uscată vs. pielea deshidratată: care sunt diferențele?

Poate fi dificil să știi diferența între pielea uscată și deshidratare. Dar este important să înțelegi pentru a ști dacă ai nevoie de hidratare sau de hidratare profundă [1]. Citește în continuare pentru a afla cum să le deosebești și ce metode de gestionare există pentru fiecare. 

Caracteristicile pielii uscate

Pielea uscată este un factor declanșator pentru eczemă, care este numită și dermatită atopică. Și eczema este o posibilă cauză a pielii uscate [2]. Pentru îngrijirea pielii uscate sunt recomandate produse pentru gestionarea dermatitei atopice la adulți.

Pielea uscată este un tip de piele și apare atunci când pielea nu are suficient ulei. Stratul cornos este stratul ultraperiferic al pielii. Acesta oferă o barieră, menținând apa în corp și împiedicând pătrunderea compușilor nocivi din exteriorul pielii. Pielea uscată este cauzată de unele anomalii în funcționarea stratului cornos [3].

Pielea uscată este un tip de piele, la fel ca pielea grasă sau mixtă, unde tenul nu are suficiente uleiuri sau lipide, astfel încât capătă un aspect mai solzos și uscat [1].

De asemenea, poți vedea [1]:

  • fulgi albi [1];
  • roșeață sau iritație [1];
  • incidență crescută a psoriazisului [1];
  • eczemă sau dermatită [1].

Caracteristicile pielii deshidratate

Pielea deshidratată este o afecțiune care face ca pielea să devină uscată din cauza lipsei de apă. Deshidratarea apare de obicei din cauza unui aport insuficient de lichide pentru ca organismul să își îndeplinească toate funcțiile obișnuite [3].

Acest lucru se poate întâmpla oricui, indiferent de tipul de piele — persoanele cu piele grasă sau mixtă pot experimenta, de asemenea, deshidratarea. Pielea deshidratată arată de obicei ternă și poate prezenta semne premature de îmbătrânire, cum ar fi ridurile de suprafață și pierderea elasticității [1].

Cu pielea deshidratată, s-ar putea să observi și [1]:

  • cearcăne mai întunecate sau aspect de ochi obosiți [1]; 
  • mâncărime [1];
  • piele ternă [1].

Diferențele dintre pielea uscată și pielea deshidratată

Principala diferență și indicator între pielea uscată și pielea deshidratată este că pielea deshidratată nu are apă, în timp ce pielea uscată nu are ulei. Deși pot avea simptome similare, ele diferă în modul în care apar pe pielea ta [4].

Pielea deshidratată poate fi testată într-o clinică folosind un test de ciupire pentru a verifica elasticitatea pielii. Poți face acest test și acasă și să vezi dacă pielea ta se încrețește sub presiune ușoară în loc să-și mențină forma. Un alt test poate fi făcut folosind un corneometru pentru a testa nivelurile de hidratare ale pielii, nu doar dacă este hidratată sau nu [4].

Dacă pielea ta este uscată, vei avea simptome precum asprime, mâncărime și descuamare. Disconfortul general este un semn al pielii uscate. Pielea uscată duce la crăparea pielii, ceea ce face ca pielea ta să fie mai predispusă la infecții și la o expunere mai mare a straturilor inferioare ale pielii [4]. 

Gestionarea și prevenirea pieli uscate

Principala metodă de tratare a pielii uscate acasă este utilizarea produselor hidratante, emolientelor sau loțiunilor [3]. Optează pentru produse de îngrijire pentru pielea uscată, cu tendință atopică.

Metode de prevenire a pielii uscate includ [3]:

  • reducerea frecvenței și duratei băilor [3];
  • băile cu apă călduță în loc de apă fierbinte [3];
  • utilizarea săpunurilor naturale care conțin ulei [3];
  • aplicarea produselor hidratante sau emoliente după baie [3].

Gestionarea și prevenirea pieli deshidratate

Dacă o persoană nu are suficientă apă în corp, poate experimenta pielea deshidratată. Prin urmare, cel mai bun mod de a trata pielea deshidratată acasă este să bei mai multă apă [3].

Menținerea hidratării poate ajuta la prevenirea deshidratării pielii. Pe lângă consumul regulat de apă, o persoană poate minimiza șansele de a avea pielea deshidratată prin [3]:

  • reducerea consumului de alcool și cofeină [3];
  • asigurarea unui somn suficient [3];
  • consumul de alimente bogate în umiditate [3].

Disclaimer: Acest articol este destinat să ofere informații generale și nu înlocuiește sfaturile medicale profesionale. Dacă ai îngrijorări legate de sănătatea pielii tale sau dacă problemele persistă deși adopți o rutină de îngrijire cu produse pentru tipul tău de piele și un stil de viață sănătos, consultă un medic dermatolog. Fiecare tip de piele poate necesita o abordare diferită în privința tratamentului și îngrijirii.

Bibliografie: 

1. “Dry vs. Dehydrated Skin: 8 Traits to Help You Tell the Difference.” Healthline, 14 Mar. 2019, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/dry-vs-dehydrated;

2. Watson, Stephanie. “Eczema vs. Dry Skin.” WebMD, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/eczema-vs-dry-skin;

3. “Dehydrated vs. Dry Skin: Differences and More.” Www.medicalnewstoday.com, 29 Apr. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/dehydrated-vs-dry-skin;

4. “Dry Skin vs. Dehydrated Skin: Learn the Difference | the Skin Institute.” The Skin Institute, Sept. 2022, www.theskininstitute.org/dry-skin-vs-dehydrated-skin.