Tulburari de personalitate: Tipuri, cauze si tratament

Tulburarile de personalitate sunt afectiuni mentale caracterizate prin modele de comportament, gandire si sentimente rigide si disfunctionale. Acestea pot provoca dificultati semnificative in relatii, la locul de munca si in alte aspecte ale vietii unei persoane. Este important sa intelegem tipurile de tulburari de personalitate, cauzele acestora si modalitatile de tratament disponibile pentru a oferi sprijin adecvat celor afectati.

Tipuri de Tulburari de Personalitate

 1. Tulburarea de Personalitate Narcisista

Aceasta tulburare se caracterizeaza printr-o imagine exagerat de inflata a propriei persoane, lipsa empatiei fata de ceilalti si dorinta constanta de admiratie si recunoastere. Persoanele cu aceasta tulburare pot fi insensibile la nevoile altora si pot avea dificultati in mentinerea relatiilor interpersonale sanatoase.

 1. Tulburarea de Personalitate Borderline

Persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot experimenta schimbari extreme in starea de spirit, relatii instabile si comportamente impulsiv-agresive. Acestea pot avea dificultati in reglarea emotiilor si pot simti o goliciune interioara sau teama de abandon.

 1. Tulburarea de Personalitate Obsesiv-Compulsiva

Aceasta tulburare se caracterizeaza prin fixarea excesiva pe detalii, ordine si control, adesea la detrimentul flexibilitatii si spontaneitatii. Persoanele cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva pot fi perfectioniste pana la extrem si pot avea dificultati in a delega responsabilitati.

 1. Tulburarea de Personalitate Antisociala

Persoanele cu tulburare de personalitate antisociala pot prezenta un dispret fata de normele sociale, lipsa remuscarilor pentru comportamentele antisociale si manipulare sau exploatare a altora in vederea obtinerii propriilor scopuri. Acestea pot avea dificultati in respectarea legilor si a regulilor sociale.

Cauzele Tulburarilor de Personalitate

Cauzele tulburarilor de personalitate pot fi complexe si implicate multiple factori, inclusiv:

 • Factori Genetici: Exista dovezi care sugereaza ca predispozitia genetica poate juca un rol in aparitia tulburarilor de personalitate.
 • Traume din Copilarie: Abuzul fizic, emotional sau sexual in copilarie poate creste riscul dezvoltarii tulburarilor de personalitate in viitor.
 • Factori Ambientali: Mediul familial si experientele traite in copilarie pot influenta dezvoltarea personalitatii si pot contribui la aparitia tulburarilor de personalitate.
 • Dezechilibre Chimice: Anumite dezechilibre chimice din creier pot contribui la aparitia simptomelor tulburarilor de personalitate.

Tratamentul Tulburarilor de Personalitate

Tratamentul pentru tulburarile de personalitate poate implica o combinatie de terapie psihologica, medicatie si suport social. Unele dintre optiunile de tratament includ:

 • Terapie Cognitiv-Comportamentala: Aceasta forma de terapie se concentreaza pe identificarea si schimbarea gandurilor si comportamentelor disfunctionale asociate cu tulburarile de personalitate.
 • Terapie de Grup: Participarea la sedinte de terapie de grup poate oferi suport emotional si perspective din partea altor persoane care se confrunta cu aceleasi probleme.
 • Medicatie: Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele sau stabilizatorii de dispozitie, pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea simptomelor asociate cu tulburarile de personalitate.

Este important ca tratamentul sa fie personalizat in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane si sa fie gestionat sub supravegherea unui profesionist medical calificat.

Concluzie

Tulburarile de personalitate pot avea un impact semnificativ asupra vietii unei persoane, dar cu ajutorul tratamentului adecvat si a suportului corespunzator, este posibil sa se gestioneze simptomele si sa se imbunatateasca calitatea vietii. Este important sa se caute ajutorul profesional atunci cand se suspecteaza prezenta unei tulburari de personalitate pentru a primi evaluare si tratament adecvat.

FAQ:

 1. Care sunt simptomele tulburarilor de personalitate? Simptomele pot varia in functie de tipul de tulburare de personalitate, dar pot include schimbari de dispozitie, relatii instabile, impulsivitate si dificultati in controlul emotiilor.
 2. Cum pot fi diagnosticate tulburarile de personalitate? Diagnosticul tulburarilor de personalitate poate fi realizat de un profesionist medical calificat, cum ar fi un psiholog sau un psihiatru, pe baza simptomelor raportate si a istoricului medical al pacientului.
 3. Pot fi tratate tulburarile de personalitate? Da, tulburarile de personalitate pot fi tratate cu ajutorul terapiei psihologice, medicatiei si a altor forme de suport.
 4. Cine este predispus sa dezvolte tulburari de personalitate? Persoanele cu istoric familial de tulburari de personalitate sau cele care au experimentat traume din copilarie pot fi mai predispuse la dezvoltarea acestor afectiuni.
 5. Care este prognosticul pentru persoanele cu tulburari de personalitate? Prognosticul poate varia in functie de tipul si severitatea tulburarii de personalitate, dar multe persoane pot experimenta o ameliorare semnificativa a simptomelor cu tratament adecvat si suport continuu.